Omul si culorile

Sa mergem la plimbare prin apartament

Hol /antreu: In aceasta incapere este lipsa cronica de lumina. Drept pentru care pentru aceasta incapere sunt bine venite culori deschise, cum sunt galben, alb galbui, bej si alb.
Sufragerie/living: Poate suporta fara nici o problema si nuante mai puternice de rosu si portocaliu. Dar trebuie sa avem grija ca aceste culori puternice sa nu predomine, deoarece pot crea un mediu nelinistit. Culorile vii pot fi imblanzite cu nuante pastelate si linistite.
Bucataria este incaperea actiunii. Dar trebuie sa avem grija: in aceasta incapere predomina focul (deoarece aici se afla aragazul), drept pentru care nu poate suporta si alte nuante de rosu (de ex. faianta). Energia puternica a focului va putea fi calmata cu culoarea galbena, fara a o submina. Aceasta culoare este optimista, orientata catre creativitate si activitate intelectuala. De aceea o putem lasa fara nici o grija sa intre in incaperea unde luam masa.
Baia este incaperea in care predomina linistea si relaxarea. Verdele calmant si albastrul relaxant sunt foarte bine venite. Albastrul pastelat, gresia verde sau poate galbena, sapun si prosoape in culori puternice si paradisul linistei din apartament este aici.
Dormitorul este incaperea de odihna. De aceea, aici trebuie sa domine un verde sau albastru bland. Pentru o licarire a focului putem adauga cateva accesorii de rosu puternic.

Culorile ni se intruchipeaza intr-un numar imens de forme si imagini. Omul are abilitatea de a percepe cu ochiul liber peste 2000 de nuante diferite, poza de ansamblu si sinergia incaperii creand combinatii de culori diferite. Adevarul este ca realizam circa 87 % din perceptiile senzoriale prin intermediul lumii culorilor. Omul foloseste culorile si se exprima prin intermediul acestora.

– culori primare rosu, galben, albastru
– culori secundare culorile formate din doua culori primare (de ex: portocaliu)
– culori calde rosii, portocalii, galbene, maro
– culori reci albastre, verzi, pupurii
– culori neutre albe, maro, bej
– culori puternice culori puternice care nu au fost amestecate cu alb, negru sau cu o culoare complementara
– culori palide – culori mai putin puternice deoarece au fost amestecate cu alb, negru sau cu o culoare complementara

Psihologia culorilor din incapere

 

Influenta culorilor primare asupra dispozitiei omului:

Culoarea rosu
Rosul este culoarea optimista, vitala, a actiunii, fierbintelii, miscarii, luptii, vietii pasionate. Este culoarea cea mai expresiva, extrovertita, legata de o viata plina, de curaj si sacrificiu, dragoste, sentimente puternice si activitati pasionante. Rosul nu poate lasa pe nimeni rece. Puteti sa iubiti sau sa urati aceasta culoare, dar cu greu puteti ramane indiferent la culoarea rosie.
Culoarea rosie mareste tonusul muscular, accelereaza pulsul, mareste tensiunea, accelereaza circulatia sangelui, creste eliberarea adrenalinei si actvitatea ficatului. Adanceste respiratia. Poate cauza dureri de cap, nu este potrivita pentru persoane care se enerveaza repede sau care sunt instabile din punct de vedere emotional.

Culoarea portocaliu
Portocaliul este luminos, aprins, culoarea calda a focului si soarelui. Face asociatie la rasaritul sau apusul soarelui, la fructe gustoase cum sunt caisele, mandarinele, portocalele…Pentru indieni simbolizeaza curaj si sacrificiu. Nu este atat de agresiva si de pasionata ca si rosul, dar reprezinta un stimulent emotional, fiind o culoare vesela, placuta, care ajuta la invingerea oboselii. Datorita caracteristicilor mentionate reprezinta un ajutor suplimentar la tratarea depresiei. Portocaliul exprima caldura, generozitate, nu solicita efort si e jucaus. Creste apetitul si se presupune ca ar ajuta la ridicarea din pat dimineata.
Culoarea portocalie intareste plamanii, pancreasul si splina si stimuleaza activitatea inimii. Accelereaza digestia, creste apetitul, poate linisti sau excita. Aceasta culoare poate stabiliza sentimentele, putand plictisi pe anumite persoane. Toate tonurile de portocaliu au aceeasi semnificatie si influenta, dependente doar de componentele dominante (galbenul sau rosul).

Culoarea galben
Galbenul este culoarea soarelui, a luminii si a optimismului, invioreaza, activeaza si elibereaza temerile. Mentine vigilenta, stimuleaza concentrarea, simolizeaza creativitatea si inteligenta. Fortifica activitatea sistemului muscular, o calitate importanta a acestei culori fiind comunicativitatea (motiv pentru care cutiile postale sunt galbene). Are un efect pozitiv asupra felului in care ne simtim daca e pe pereti sau in alte locuri din apartament. Culoarea galbena influenteaza cel mai mult organele respiratoare, ajuta la vindecarea nervozitatii de origine psihica, creste tensiunea, accelereaza pulsul si mareste viteza de respirare.
Tonurile de galben cel mai des intalnite sunt: galben tulbure (calmare, gandire), galben viu (vivacitate, indrazneala, relaxare), galben masliniu (posomoreala) si galben citron (vigilenta, vivacitate, vigurozitate, imbunatatire a starii).

Culoarea verde
I se spune si culoarea sanatatii. Cu ajutorul culorilor verzi se incearca vindecarea oboselii nervoase si a starii de isterie, deoarece aceasta culoare actioneaza calmant asupra sistemului nervos, este eficienta in caz de oboseala, poate ameliora migrenele. Pentru culoarea verde este caracteristic ca extinde capilarele, reduce tensiunea, stimuleaza secretia sucurilor interne. Pe de alta parte este culoarea linistei, a calmului, a odihnei, a meditatiei. Simbolismul acesteia afecteaza emotiile umane, calmeaza si relaxeaza. Este un semn al echilibrului.
Deoarece actioneaza calmant, este culoarea cea mai potrivita pentru bai si dormitoare; chiar si in forma vegetatiei. Are efecte opuse fata de culoarea rosie; scade tensiunea, calmeaza sistemul nervos si migrenele, stabileste echilibrul personal, elimina obosela si insomnia, iar capilarele se extind.

Culoarea albastru
Culoarea albastru face parte din culorile primare. Culoarea opusa ei este culoarea galbena, amestecul acestor doua culori are ca si rezultat culoarea verde, care combina calitatile ambelor culori. In natura este larg raspandita in cerul azuriu, care se reflecta in apa. Albastrul simbolizeaza: intelepciune, inteligenta, imortalitate, infinitate, adancime, superioritate, spiritualitate, misticism. Asociatiile psihologice: claritate, prospetime, facilitate (culoarea atmosferei), transparenta, lejeritate, distanta, liniste, …
Efectele fiziologice ale albastrului: calmeaza ritmul cardiac, incetineste ritmul aparatului respirator, calmeaza, stimuleaza activitatea mentala, instrospectia, directioneaza catre interior – i se spune culoarea linistei si odihnei.

Culoarea violet
Culoarea violet este amestec de rosu si albastru. Daca se adauga o cantitate mai mare din una din aceste doua culori, amestecul de culori creaza un anumit ton, care detine o anumita proportie a caracteristicilor celor doua culori in functie de masurile folosite – daca predomina albastrul, liniste, distanta, spiritualitate……iar daca predomina rosul, miscare, pasiune, vigoare, energie termica……… Deoarece combina caracteristicile celor doua game de culori de baza extreme (cald, rece …), actioneaza oarecum misterios.

Alb
Albul este culoarea claritatii si este ca un val al amestecului celor trei culori naturale: galben, rosu si albastru. Din acest motiv, de cele mai multe ori reactionam pozitiv la alb. Simbolizeaza claritatea, inocenta si puritatea, dar si un nou inceput, nasterea. In legatura cu tonurile de albastru actioneaza foarte rece. Este, de asemenea, un simbol al divinitatii, perfectiunii, mandriei, bunatatii si eternitatii.
Un apartament alb este luminos, pare spatios, dar prea mult alb arata saracacios, fara viata, steril si creaza impresia de spital, de aceea se recomanda ca pe peretii albi sa se aplice picturi, postere sau poze inramate.

La alegerea culorilor in incapere incercam sa combinam culorile care reprezinta cel mai bine caracterul nostru, in asa fel vom crea un mediu in care ne vom simti confortabil si ca acasa.

Suna